Fertilitet​

Fertilitetsudredning

Få hjælp til din fertilitetsbehandling hos os

​For at give jer de bedste chancer for at blive gravide foretager vi en grundig fertilitetsudredning af både dig og din partner først. Alle undersøgelser foregår i vores fertilitetsklinik i Aalborg i Nordjylland, men uanset hvor i landet du kommer fra, er du meget velkommen hos os.

Kontakt os og få en indledende samtale, så vi kan tilrettelægge en fertilitetsbehandling, som passer til jer. Husk, at I skal have hver jeres henvisning fra egen læge inden første tid på fertilitetsklinikken.

Her på siden kan I læse mere om, hvordan en fertilitetsudredning foregår.

Hvad er årsagen til ufrivillig barnløshed?

Der kan være mange årsager til, at det kan være svært at opnå graviditet. Hos kvinden kan det fx skyldes lukkede æggeledere, manglende ægløsning, endometriose, muskelknuder, PCOS eller polypper/væske i livmoderen, mens det hos manden ofte handler om nedsat sædkvalitet. I mange tilfælde er der dog tale om en kombination af årsager hos manden og kvinden.

Hvis alle undersøgelser er normale, er det ikke altid muligt at forklare, hvorfor I har svært ved at blive gravide.

Der findes mange årsager til fertilitetsproblemer hos kvinder

Da der er en lang række mulige årsager til fertilitetsproblemer hos kvinder, er der også mange undersøgelser, der eventuelt skal udføres ved fertilitetsudredning.

Fertilitetsudredning af kvinden

  • Blodprøver/smitteprøver for HIV (anti-HIV 1+2), Hepatitis B (HBsAG + anti-HBc) og Hepatitis C. Desuden laver vi Rubella-titer (røde hunde), hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er vaccineret for MFR.
  • Analyse af forskellige hormoner og vitaminer, afhængig af din historie; AMH, FSH, LH, Østradiol, Prolaktin, Testosteron og Thyroideatal (stofskifte) samt nogle gange vitaminstatus.
  • Har du oplevet tidlige gentagende aborter, suppleres med yderligere antistofblodprøver og MBL (mannosebindende lektin).
  • Ultralydsskanning af livmoder og æggestokke
  • Undersøgelse af passage i æggelederne (HSU). Kun ved inseminationsbehandling.
  • Celleprøve fra livmoderhalsen (SMEAR)
  • Podning for klamydia

HSU – passageundersøgelse

For at blive gravid ved inseminationsbehandling, skal der være passage gennem mindst én af æggelederne, så ægget kan vandre gennem æggelederen til livmoderhulen. Med en HSU kan vi undersøge passageforholdene i æggelederne.​

Hvordan foregår en HSU?

Undersøgelsen foretages som oftest fra 5.-10. cyklusdag.

Ved undersøgelsen sprøjtes kontrastvæske gennem livmodermunden ved en gynækologisk undersøgelse, væsken fordeles fra livmoderhulen til æggelederne, og med ultralyd kan vi se, om passageforholdene er i orden.

Undersøgelsen tager 5-10 minutter og er ufarlig. Efter et par timer kan du føle menstruationslignende smerter. Dette kan forebygges ved at tage 1 g Panodil og 400 mg Ipren inden undersøgelsen.

Vi laver altid en klamydiapodning ved undersøgelsen, hvis den ikke allerede er lavet hos egen læge, og vi laver undersøgelsen sterilt. Derfor er risikoen for underlivsinfektion som følge af undersøgelsen meget lav.

Fertilitetsudredning af manden

Da det som oftest er sædkvaliteten, der kan ligge til grund for fertilitetsproblemer hos manden, er dette vores primære fokus i udredning af manden.

Undersøgelserne omfatter bl.a.:

Blodprøver/smitteprøver for HIV (anti-HIV 1+2), Hepatitis B (HBsAG + anti-HBc) og Hepatitis C.

​En sædanalyse, som vi foretager i klinikken.

​Rådgivning om KRAM(S)-faktorer ved nedsat sædkvalitet, se også patientvejledning sædanalyse.

WHO-kriterier ”normal” sædprøve

Den hyppigste grund til en fertilitetsforstyrrelse hos manden er utilstrækkelig produktion af normalt formede, bevægelige sædceller. For en "normal" sædkvalitet gælder følgende faktorer i henhold til 

WHO-retningslinjerne:

  • ​Mængden af ejakulatet: 2 ml eller mere
  • Ejakulatets pH-værdi: 7,2 eller mere
  • Antal sædceller i alt i ejakulatet: mindst 40 mio. sædceller
  • Koncentrationen af sædceller: mindst 20 mio. sædceller/ml
  • Sædcellernes morfologi: mindst 15 % normalt formet
  • Sædcellernes bevægelighed: mindst 50 % med fremadrettet bevægelighed eller 25 % med progressiv bevægelighed inden for 60 min. efter ejakulation

​Book en konsultation​

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål, hvis du har brug for rådgivning og vejledning. Vi står altid klar med hjælp.

Telefon: 98 14 45 55

Er du allerede patient? Skriv til os via patientportalen.

Hjertevarmt og imødekommende personale, som altid er klar til at hjælpe dig.

Vi hjælper med alt inden for fertilitetsbehandling og gynækologi

romlogo_2

Adresse

Ved Stranden 22, 1. tv.

9000 Aalborg

Klik her for rutevejledning

facebook    instagram

Kontakt klinik

Telefon: 98 14 45 55

Skriv til os via patientportalen

Telefontider

Mandag - torsdag: 10.00 - 12.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.

Om klinikken

​Vi er en speciallægeklinik, som varetager de fleste gynækologiske problemstillinger med hovedvægt på undersøgelse af ufrivillig barnløshed samt fertilitetsbehandling.