Fertilitet​

Årsager til barnløshed

Årsagen til barnløshed kan ligge både hos kvinden og hos manden, men det kan også være en kombination af begge. I ca. 15-20 % af alle tilfælde er undersøgelserne normale både hos kvinden og manden, og det er ikke muligt at forklare barnløsheden. På denne side kan du læse om de hyppigste årsager til fertilitetsproblemer.

PCOS - Polycystisk ovariesyndrom

Kvinder med PCOS har gode chancer for graviditet. Hvis du har PCOS og gerne vil være gravid, skal du ikke vente med at gå i fertilitetsbehandling.

Ca. 10 % af kvinder i den fertile alder lider af PCOS, og for mange betyder det ingen eller uregelmæssig menstruation, hvilket kan gøre det svært og langvarigt at opnå en naturlig graviditet.

Piger med PCOS har mange æg, og typisk også mange gode æg, således skal der ofte blot hjælpes til at time en ægløsning for at opnå en graviditet – enten naturligt eller ved insemination.

Få din egen læge til at lave en henvisning, og kontakt os for at få en tid til en samtale, så kan vi vejlede dig om den optimale fertilitetsbehandling i forbindelse med PCOS.

Hvad er PCO?

PCO (Polycystiske ovarier) betyder, at kvinden har mange små æggeblærer i æggestokkene, som alle udvikler sig lidt, men ikke nok til, at der modnes én dominant æggeblære (follikel), som kan give ægløsning. Derfor bliver kvinden ikke gravid og har typisk ikke regelmæssig cyklus.

Hvad er PCOS?

PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) er en hormonforstyrrelse. Sygdommen medfører en ubalance i hormonsystemet, hvor forholdet mellem de kønshormoner, der styrer hhv. ægmodning (FSH hormonet) og ægløsningen (LH hormonet) ændres, så der er for lidt af FSH hormonet og for meget af LH hormonet.

Derved stimuleres æggestokken ikke nok til at udvikle én dominant æggeblære (follikel), ægløsning udebliver, og kvinden kan ikke blive gravid.

Ofte er det mandlige kønshormon også for højt, hvilket kan give uønsket hårvækst hos nogle.

Hyppigste tegn på PCOS

  • ​Forhøjet mængde mandligt kønshormon
  • ​Uregelmæssig menstruation / ingen ægløsning
  • ​Cyster på æggestokkene
  • ​Overvægt
  • Tendens til øget hårvækst fx skægvækst i ansigtet og/eller øget behåring på kroppen
  • Tendens til uren hud (acne)

Endometriose

Lider du af endometriose, findes der væv af samme art som livmoderslimhinden uden for livmoderen i fx æggestokkene, i æggeleder, på de bånd der holder livmoderen på plads, i blæren, i tarmene, i området mellem skeden og endetarmen eller mere sjældent i bughinden. Hver måned reagerer dette væv på samme måde som livmoderslimhinden på kønshormonerne. Det vil sige, at vævet vokser i takt med ændringen i kønshormonerne og samtidig med menstruationen, bløder vævet uden for livmoderen også.

I modsætning til menstruationsblodet kan blødningen fra endometriose ikke komme ud, og der kan opstå betændelse/inflammation i vævet, og med tiden dannes arvæv, som kan ødelægge æggestokkene på grund af cystedannelse og aflukke æggelederne. Disse vævsforandringer kan gøre det svært at blive gravid.

De mest almindelige symptomer på endometriose:

  • Smerter før og under menstruationen
  • Smerter i forbindelse med ægløsningen
  • Smerter i forbindelse med samleje
  • ​Kraftige blødninger og/eller uregelmæssige blødninger
  • ​Ufrivillig barnløshed
  • ·Smertefuld vandladning og afføring under menstruationen

Behandling af endometriose

Vi vurderer ved en grundig undersøgelse, om der er behov for at behandle eller fjerne endometriosevæv for at optimere dine chancer for at blive gravid.

Dette vil vi komme nærmere ind på i forbindelse med udredningen.

Muskelknuder

Muskelknuder (fibromer) er bindevævsknuder, der dannes i muskelvævet i livmoderens væg. Muskelknuderne sidder oftest inde i selve livmoderens muskulatur eller på overfladen, men kan dog også vokse ind i livmoderhulen på en stilk. Man kan se tilfælde, hvor muskelknuden rager helt ud i livmoderhalsen. I sjældne tilfælde kan de også sidde på æggestokkene.

Har du en muskelknude, kan det påvirke din fertilitet afhængig af, hvor den er placeret, og der kan være behov for at fjerne den. Hvis dette er tilfældet, vil vi henvise dig til en vurdering hos vores kollegaer på sygehuset for at optimere dine chancer for at blive gravid.

Symptomer på muskelknuder

Muskelknuder giver ikke altid gener eller symptomer. Muskelknuder kan give forskellige symptomer afhængig af størrelse og placering. Symptomerne kan være:

  • ​Kraftige eller uregelmæssige menstruationer ofte ledsaget af smerter
  • Tyngende fornemmelse i underlivet
  • Smerter eller ubehag ved samleje
  • ​Vandladningsbesvær hvis muskelknuden trykker mod urinblæren
  • Smerter i underlivet
  • Tidlige aborter

Nedsat passage gennem æggelederne

Den hyppigste årsag til manglende passage gennem æggelederne er underlivsbetændelse, særligt efter klamydiainfektion. Andre årsager kan være tidligere operationer i underlivet eller nedre dele af maven, fx fjernelse af blindtarm. Endometriose kan også være en årsag, særligt hvis der er dannet sammenvoksninger.

Dårlig passage i æggelederne giver ofte ingen symptomer, men kan påvises en HSU, som er en undersøgelse af passageforholdene i æggelederne.

Finder vi nedsat/manglende passage gennem begge æggeledere, vil vi oftest anbefale dig at gå videre med reagensglasbefrugtning (IVF) frem for insemination.

Nedsat sædkvalitet

Hos ca. 1/3 af de par, som har problemer med at blive gravide, ligger årsagen hos manden. Oftest drejer det sig om nedsat sædproduktion eller sædkvalitet, som kan skyldes både arvelige forhold og sygdomme, men også miljø og livsstil spiller ind.

Nedsat sædkvalitet kan være udløst af sygdomme, men kan også være medfødt.

Faktorer, der kan nedsætte fertiliteten

  • Fåresyge i barndommen
  • Højtsiddende testikler (testiklerne ikke er kommet ned i pungen)
  • Årebrok
  • Svigt i produktionen af kønshormoner
  • Genetiske årsager (kromosomafvigelser)
  • ​Miljøpåvirkninger

Sædanalyse

Efter en sædprøve, som vi analyserer i klinikken, vil vi rådgive jer til videre behandling, insemination eller reagensglasbehandling (IVF/ICSI). HUSK henvisning fra mandens egen praktiserende læge til sædanalyse.

For at gå videre med inseminationsbehandling, skal der som hovedregel være minimum >2 mill. bevægelige sædceller i den oprensede prøve.

Læs mere om fertilitetsudredning her

​Book en konsultation​

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål, hvis du har brug for rådgivning og vejledning. Vi står altid klar med hjælp.

Telefon: 98 14 45 55

Er du allerede patient? Skriv til os via patientportalen.

Hjertevarmt og imødekommende personale, som altid er klar til at hjælpe dig.

Vi hjælper med alt inden for fertilitetsbehandling og gynækologi

romlogo_2

Adresse

Ved Stranden 22, 1. tv.

9000 Aalborg

Klik her for rutevejledning

facebook    instagram

Kontakt klinik

Telefon: 98 14 45 55

Skriv til os via patientportalen

Telefontider

Mandag - torsdag: 10.00 - 12.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.

Om klinikken

​Vi er en speciallægeklinik, som varetager de fleste gynækologiske problemstillinger med hovedvægt på undersøgelse af ufrivillig barnløshed samt fertilitetsbehandling.