​Fertilitet

​Insemination med donorsæd
​(IUI-D)

​Behandling med donorsæd anvendes ofte ved behandling af lesbiske par og ved insemination af enlige kvinder, men det kan også være en god løsning, hvis sædkvaliteten er meget nedsat.

Hvis du ønsker at benytte dig af sæddonation, skal du inden din fertilitetsbehandling starter op, beslutte, om du ønsker anonym eller ikke-anonym sæddonation. De fire donationsformer er beskrevet på denne side.

Insemination med donorsæd (IUI-D) tilbydes til:

 • Enlige
 • Lesbiske par
 • Par, hvor mandens sæd ikke opfylder kravene til fertilitetsbehandling

Sæddepot

Du har mulighed for at reservere og opbevare sæd fra samme donor i et sæddepot hos sædbanken. Dermed kan du bruge samme sæddonor til senere søskende.

Udskiftning af donor

Det kan være en fordel at benytte en ny sæddonor, hvis du efter 2-3 behandlinger ikke har opnået graviditet med det første donorvalg.

Donationsformer

Anonym sæddonation

Ved anonym sæddonation vil du kun få oplyst en basisprofil, som indeholder følgende oplysninger om sæddonor: 

 • Højde
 • Vægt
 • Øjenfarve
 • Hårfarve
 • ​Hudfarve
 • Etnicitet

​Desuden er det muligt at få oplyst sæddonors blodtype, hvis det vurderes nødvendigt af sundhedsfaglige årsager.

Anonymiteten er gensidig forstået på den måde, at sæddonor ikke kan få oplysning om dig og et evt. barn, som måtte blive født efter behandling med hans sæd.

Sæddonation med udvidet profil (ikke-anonym)

Ved sæddonation med udvidet profil er der tale om en ikke-anonym sæddonation, hvor der er mulighed for at få flere oplysninger om sæddonor på donationstidspunktet end det, der er indeholdt i basisprofilen.

Fx kan der i sædbankens donorkatalog være oplysninger om sæddonors erhverv, fritidsinteresser, uddannelse, stemmeprøve, babyfotos o.l.

Derimod er det ikke muligt at få oplysning om sæddonors identitet på noget tidspunkt, og det vil heller ikke være muligt for et evt. barn at få oplyst sæddonors identitet. Ligeledes vil sæddonor aldrig kunne få oplysning om eventuelle børn, der er blevet til efter behandling med hans sæd.

Åben sæddonation (ikke-anonym)

Ved åben sæddonation er sæddonors identitet ikke kendt af dig på donationstidspunktet, men sæddonor har aftalt med sædbanken, at det på et senere tidspunkt vil være muligt for et eventuelt barn at få oplyst sæddonors identitet eller som et minimum visse yderligere oplysninger.

Oftest er der tale om, at barnet vil kunne få oplyst sæddonors identitet, når det er fyldt 18 år. Sæddonor vil aldrig kunne udlægges som far til barnet eller få oplysninger om eventuelle børn, der er blevet til efter behandling med hans sæd.

Kendt sæddonation (ikke-anonym)

Ved kendt sæddonation er sæddonors identitet kendt af dig på donationstidspunktet. Du vælger selv sæddonor. Før en mand kan godkendes som kendt sæddonor, skal han screenes og risikovurderes af en sædbank, og hans sædkvalitet skal være egnet til fertilitetsbehandling.

Sæddonor kan med sin underskrift acceptere behandlingen, hvorved han også vedkender sig faderskabet af et evt. barn, og barnet vil være sæddonors lovlige arving.

Undtaget fra reglerne om faderskabet er en kendt sæddonor, der donerer til en kvinde, som er gift eller samlevende med en partner, som har givet sit samtykke til behandlingen og dermed accepteret faderskabet eller medmoderskabet. Hvis en kendt sæddonor donorer til en enlig kvinde, bliver han altid juridisk far til barnet.

Bestilling af donorsæd

Du skal altid bestille IUI-ready (oprenset) sæd til insemination i vores klinik!

Forud for hver ny behandlingsstart skal du bestille donorsæd i sædbanken. Der skal kun leveres sæd til én behandling ad gangen. Det er vigtigt, at du bestiller sæden, når du tilmelder dig til behandlingen hos os.

Når du har valgt hvilken type sæddonation, du ønsker at benytte, får du udleveret den relevante samtykkeblanket til underskrift.

Herefter vælger du selv sæddonor fra en sædbanks donorkatalog. Du kan benytte European Sperm Bank eller Cryos International.

Procedure ved bestilling hos European Sperm Bank

 1. ​Opret din egen profil via sædbankens hjemmeside og vælg Rom Gynækologi & Fertilitet som shipping-adresse.
 2. ​Vælg den sæddonor, som du foretrækker, og læg den og det antal sædstrå, som du ønsker, i kurven. En enhed sædstrå er til én behandling. Det er vigtigt, at du vælger iui-ready sædstrå
 3. ​Når ordren er betalt, sender sædbanken dit køb til os.
 4. ​Er der en bestemt dag. sædstrået ønskes leveret, kan du oplyse dette til sædbanken.

Procedure ved bestilling hos Cryos International

 1. Opret en privat konto via sædbankens hjemmeside
 2. ​Vælg bopælsland og behandlingsland
 3. Vælg den sæddonor, som du foretrækker. Læg 1 sædstrå i kurven. Der bruges et sædstrå til én behandling.
 4. Vælg forsendelse i tøris til Rom Gynækologi & Fertilitet.

​Book en konsultation​

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål, hvis du har brug for rådgivning og vejledning. Vi står altid klar med hjælp.

Telefon: 98 14 45 55

Er du allerede patient? Skriv til os via patientportalen.

Hjertevarmt og imødekommende personale, som altid er klar til at hjælpe dig.

Vi hjælper med alt inden for fertilitetsbehandling og gynækologi

romlogo_2

Adresse

Ved Stranden 22, 1. tv.

9000 Aalborg

Klik her for rutevejledning

facebook    instagram

Kontakt klinik

Telefon: 98 14 45 55

Skriv til os via patientportalen

Telefontider

Mandag - fredag: 10.00 - 12.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.

Om klinikken

​Vi er en speciallægeklinik, som varetager de fleste gynækologiske problemstillinger med hovedvægt på undersøgelse af ufrivillig barnløshed samt fertilitetsbehandling.